In 2014 spande ‘Bathmen de Kroon’ en 10 jaar later op zaterdag 1 juni wordt deze weer opgepoetst. Hoe dat gaat ziet u vanzelf, o.a. door goed te kijken naar burgemeester König die als eerste de poetsdoek zal hanteren.  De activiteiten en optredens ademen net als toen de sfeer van 1814. ‘Bathmen richt de eerste Oranjevereniging van Nederland op en dat wordt gevierd met carillon muziek, vuurspuwers, landstormers, de gegoede burgerij uit 1814, waarzegsters, trommelaars, accordeonisten en grote muzikale optredens waaronder de sfeerband ‘Edelweiss’.
Maar er is meer, zo zijn er optredens van het  Russische zangkoor Zarjanka dat naar verluid bestaat uit vrouwen van Kozakken. In 2014 zongen ze in de kerk en iedereen was diep onder de indruk van dit schitterende koor. Heeft u zelf nog iets aan kleding uit 2014 of een attribuut van toen? Trek het aan of neem het mee, want het kan alleen maar sfeerverhogend werken. Terugblikken op 2014 kan ook letterlijk want op een groot led-scherm zijn continu beelden van onze cineast…….te zien.

Maar het belangrijkste is natuurlijk het eten en drinken. Er worden lange tafels en barbecues opgesteld waarbij  een ieder kan aanschuiven. Men kan zijn eigen eten en drinken meenemen, maar in verband met de gemeentelijke evenementen vergunning zijn hierop bepaalde regels van toepassing. Kijk hiervoor even goed op de site van: Bathmenpoetstdekroon,nl. Vlees of vega pakketten bestellen kan natuurlijk ook en op het festival terrein is uiteraard  de nodige drank verkrijgbaar. Kortom het hoeft u aan niets te ontbreken en u kunt vanaf 16.00 uur binnenlopen wanneer u maar wilt. U dient zich wel op te geven voor 16 mei via de site.

Omstreeks een uur of  23 zal het regiment Landstormers zijn laatste fakkels doven en kan Bathmen weer ‘in alle rust’  verder gaan genieten van het feit dat we de oudste Oranjevereniging van Nederland hebben.

Iets om trots op te zijn!